RÖST och SPRÅK
Ny har min intervju på podcast Lära Från Lärda publicerats. Det blev en bra intervju.
http://www.larafranlarda.com/?p=602
Säsong 4 Avsnitt 6 – Röst och språk
MAY 9, 2016FREDRIK@HILLERB.ORG
Det här avsnittet av Lära Från Lärda handlar om att röst och språk.
Gäst i programmet är Marianne Gutler Lindström, talpedagog, fil. mag och doktorand och författare till boken “Talaren – förmågan att kommunicera med rösten, munnen och ögonen“.
Röst och språk är grundläggande för mänsklig kommunikation. Men språk är inte bara uppbyggd på ord och bokstäver, en viktig byggsten är dess melodi. I samtalet beskriver Marianne bl.a. förståelsen för språk, inlärning av språk och tal och var problemet ligger med att resultat i läs och skriv sjunker i våra skolor.
Lyssna på podcasten via iTunes, Tuneln Radio och de vanligaste apparna på iPhone (t.ex. Podcast) och Android (t.ex. Beyondpod). Eller direkt här i webbläsaren.

Fick en trevlig överraskning idag. En förskola som arbetar med mitt MUMLAN-material, Mumlans Munalafabet och Mumlans mungumpa till musik, skrev för ett tag sedan och undrade om dom kunde få köpa en Mumlandocka. Tyvärr hade jag inte gjort någon sådan. Idag skickade dom mig bilder på en egen tillverkad docka av Mumlan, som dom kan leka med barnen med, då dom tränar uttal och hur våra språkljud låter. Fantastiskt fin. Underbart att det finns så kreativa lärare, som kan skapa egna situationer för att utveckla språklekar för barn. Den dockan kan dom ju använda både till de svenska barnen och de barn som har ett annat modersmål, när dom tränar att utveckla språket i svenska.

Läs hela inlägget »
Att lära sig tala och läsa svenska kan vara lite knepigt. Vi har en del vokalljud i vårt språksystem som har unika frekvenser och avviker från andra språk. Man behöver "höra" spåkljuden både enskilt och i de språkliga sammanhang som de förekommer. Ett tips till er som vill hjälpa de nyanlända till vårt land och som vill lära sig svenska, så finns det uttalsmaterial för både barn och vuxna på min hemsida www.mglspeech.se 
Där finns Mumlans Mungympa till musik, för barnen och Work out your mouth för de vuxna. Det är "riksmåls" uttal och utttalsmönstren ligger i frekvensspektra nära grafemens (bokstavssymbolernas) mönster. Det är härmalekar till musik, med avsikt att träna mun och öra.Båda materialen finns att låna på biblioteket eller köpa i bokhandeln, som levererar ljudböcker och mp3. 
Vill du att din elev skall tala och tolka den dialekt som du själv använder dig av, så samtala och konversera mycket, så att deras språkcentra får möjlighet att identifiera de varianter, som dialekter i ett språk föreskriver.
Ett annat tips är att Läsa högt eller lyssna till ljudböcker. Är eleven läskunning kan man samtidigt bläddra i den inlästa boken eller i dess e-boksform. Då visar man smart hur våra symboler i vårt skrivsystem ser ut och används i vår kultur. De olika språken på jorden använder varierade skriftliga system. Men för att själva språkets skall inhämtas krävs en auditiv upplevelse i tillräcklig omfattning. Det gäller alla språk på jorden.
Lycka till med din elev eller alla dom som du vill bistå i inhämtandet av vårt språk!
Läs hela inlägget »

NU ÄR DOM SNART HÄR!
Den nya barnboksserien SAGAN OM PARADISETS PORT och de sju nycklarnas hemligheter är på väg som e-böcker och ljudböcker. Du kan hitta info om dom på hemsidan. Kan bli bra att läsa högt och kanske lyssna på. Inte minst för att öka barnens ordförråd.

Läs hela inlägget »

Gillar Gunilla Brodrejs inlägg i Expressen för ett tag sedan med rubriken Föräldern behöver inte ens....., där hon beskrev hur man får barn att somna, när man läser för dom eller till och med låter dom lyssna på en ljudbok. Jag håller med hennes kritik mot denna företeelse. Jag och vi, som arbetar med barns språkutveckling, vet hur viktig högläsningen är och hur nödvändig den till och med är för ett barns språkliga utveckling. Men den spelar också stor roll i underlättandet av läs- och skrivinlärning. Tråkigt att man tränar barn att somna, när man läser högt för dom, i ställer för att hjälpa dom att öva sig i att lyssna, inte minst för att ge deras hjärnor information och minnen av hur språket, vi förväntar oss att dom skall använda, fungerar och är uppbyggt!

Vill man ha tips om högläsningsteknik och hur man kan utveckla sin egen, finns e-boken ATT LÄSA HÖGT  att låna på biblioteket eller köpa i e-bokhandeln. Besök gärna min hemsida www.mglspeech.se

Läs hela inlägget »

Har i dag haft en underbar dag i sensommarvärmen och njutit av skogpromenade med hunden Humle. En del tid har jag ägnat åt korrekturläsning av de nya böckerna i min kommande serie för barn.
Den handlar i stort om de sju nycklarna till paradisets port, vilka dom är osv. Avslöjar inte mer just nu. Såg att Mumlans Munalfabet och Mungympa till musik är rätt så populära. Dom finns ju nu i e-boksformat och mp3.
 

Läs hela inlägget »

Snart kommer en serie nya böcker för barn!

Håll utkik på hemsidan!
 

Läs hela inlägget »